curser

Saturday, July 9, 2016

PENGALAMAN MENGERJAKAN UMRAH DI MEKAH AL-MUKARRAMAH - JUARA TRAVEL

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM & ASSALAMUALAIKUM SAUDARA-SAUDARAKU

UMRAH & ZIARAH (MAC 2015) - JUARA TRAVEL
Mutawwif Us. Safri & Us. Nazmi, Muadzam Shah, Pahang.

PENGALAMAN MENGERJAKAN UMRAH DI MEKAH AL-MUKARRAMAH

p/s : cerita sebelum atau sesudahnya boleh click pada box sebelah kanan di bawah tajuk Umrah & Ziarah. 

Jemaah kami siap mengerjakan umrah wajib lebih kurang pada jam 3 pagi. Kami tak balik hotel sebab dah lewat dan kejap lagi nak masuk waktu subuh. Nanti masjid akan penuh dengan ramai manusia. Jadi, kami stay dalam Masjidil Haram sambil membaca Al-Quran dan solat sunat. 

Tapi....rasa mengantuk sangat sebab perjalanan jauh daripada Madinah ke Mekah dan terus buat umrah wajib berjam-jam. So, sempat la tidur jap dalam masjid....Hihihihi.... Tidur dalam Masjidil Haram pun dapat pahala tau :)

Rezeki kami masa buat umrah sempat merasa buat tawaf kat Ring Mataf sebab sekarang Ring Mataf telah dirobohkan. Ring Mataf ni ada 3 tingkat. Kalau tak nak buat tawaf terkena panas terik, boleh buat tawaf di tingkat 2. Kalau nak keselesaan terutama membawa orang tua / orang sakit yang menggunakan kerusi roda, boleh la buat tawaf di aras 3. 

Tengah buat tawaf kat tingkat 3 tetiba hujan turun sedikit lebat. Seronoknya... Tempat tawaf basah tapi tak kotor langsung. Seolah-olah macam tak kena hujan. Masya Allah.... 

Dan di sinilah iaitu di tawaf tingkat 3...pertama kali saya solat maghrib kiri kanan depan belakang dengan jemaah lelaki sebab masa mereka tengah buat tawaf tetiba telah masuk waktu solat Maghrib. 

Jadi, mereka akan solat kat mana mereka berhenti. Memang rasa sangat tidak selesa sebab tak pernah solat bersebelahan dengan lelaki. Pulak tu masa tu mereka tengah pakai kain ihram. So, mereka sedikit seksi la...hihi 

Kepada yang teringin sangat nak pegang Multazam atau Hajarul Aswad, perlu berhati2 dengan orang yang offer diri untuk tolong bawakan. Banyak nasihat yang kami terima daripada jemaah yang pernah pergi sebelum ini supaya tidak mudah terpedaya kepada orang yang meng offer kan diri dia untuk bawakan anda pegang Multazam atau Hajarul Aswad sebab selepas itu mereka akan minta bayaran. Ada jemaah yang terkena bayaran sehingga mencecah RM500 tau. Haaa....kalau tak bayar nanti mereka akan kata HARAM.

Saya, ibu dan adik hampir2 terkena. Semasa kami cuba untuk dekatkan diri ke Hajarul Aswad tetiba muncul seorang lelaki yang tetiba tarik tangan ibu saya pergi ke Hajarul Aswad. Terus saya tanya pertolongan anda ikhlas atau dikenakan caj? Terus orang tu tak dapat jawab dan saya minta orang tu lepaskan tangan ibu saya. Eeeee....sesuka hati je tarik tangan ibu kite.

Kalau Allah izinkan untuk pegang dan cium Hajarul Aswad akan jadi sangat mudah. Abah saya tetiba terjaga tengah malam dan terus siap2 pergi buat tawaf. Selepas tu terus dapat cium Hajarul Aswad berkali-kali dengan sangat mudah dan takde orang tolak-menolak. Alhamdulillah...rezeki abah saya. Terima kasih Ya Allah.


Kelas Dhuha bersama Us. Nazmi. Antara nota penting yang sempat dicatit :
  • Orang muflis bagi Allah adalah orang yang banyak buat solat, bayar zakat dan beribadat tapi mereka juga yang paling banyak mengumpat / mengata orang dan ambil harta / hak orang.
  • Mudahnya dapat pahala bila membaca Al-Quran, dengan orang baca Al-Quran, pegang Al-Quran dan lihat Al-Quran.
  • Sesiapa yang mengerjakan umrah / haji akan dapat 2 perkara :
    • Allah akan kabulkan doa kerana mereka datang dari jauh untuk bertemu dengan Allah
    • Allah akan ampunkan dosa mereka yang memohon keampunan.
Di Mekah kami menginap di Hotel Knooz Ajyad. Adik kite saja nak bergambar depan hotel orang lain sebab kebetulan nama hotel ni sama plak dengan nama dia...MIRA. Huh...tak sangka nama MIRA glamour jugak kat degara Arab. Hihihi.... 

On the way nak ke Masjidil Haram untuk solat asar tetiba kami berempat dikepung oleh beberapa orang wanita yang bertubuh sangat kecil dan memakai kain telekung sangat labuh. Mereka beria-ia sangat kepung saya. 

Pastu salah seorang daripada mereka himpit belah kanan saya dan tetiba saya rasa sangat tidak sedap hati. Terasa macam ada tangan menyeluk dalam telekung dan cepat-cepat kita tarik beg kita. Pastu mereka terus larikan diri. 

Bila check bag tengok-tengok zip bag dah hampir terbuka kesemuanya. Alhamdulillah tiada hilang apa-apa. Mungkin sebab dalam beg tu ada Al-Quran. Terima kasih Ya Allah kerana Kau lindungiku dan keluargaku.

Tak boleh solat la plak....duduk dalam hotel bosan. So, kite duduk kat tangga tepi dataran sambil tunggu ma dan adik siap solat di dalam Masjidil Haram. Ingatkan kaum wanita yang duduk kat tangga tu semua tak boleh solat. 

Sekali...bila azan berkumandang kaum wanita yang duduk2 kat tangga tu solat sambil duduk kat tangga tu. Aduh....kite sorang je yang tak solat. Nak lari pergi tempat lain dah tak boleh sebab dah berhimpit2 dengan manusia yang tengah solat. Huhu...malunyeeeee....


Mentang2 lah tak boleh solat.....gi shopping KFC sat. Hihi...


Setiap kali nak balik hotel mesti singgah kedai aiskrim ni. Ya Allah....sedapnya. Aiskrim kat Malaysia pun tak sesedap aiskrim kat Mekah tau. Nikmatnyaaaa....


Niat nak beli jam bernombor tulisan arab di Mekah termakbul akhirnya. Walaupun murah tapi En. Hubby belanja seikhlas hatinya. Terima kasih Ya Allah....


Kalau ternampak bangunan nama Bin Dawood...silalah masuk yer sebab ini shopping complex. Kat Madinah dan Mekah ada cawangan. Shopping jangan tak shopping. Hihihi.....


Setiap waktu mesti ada solat jenazah. Jenazah plak lebih daripada seorang pada setiap waktu. Seorang pakcik daripada jemaah Juara Travel (tak ingat dari negeri mana) yang tinggal sama hotel dengan kami meninggal di Hotel Mekah. Ya Allah....beruntung mereka dapat meninggal dunia di Mekah. 

Barangsiapa solat jenazah akan mendapat pahala 1 qhirad. Kemudian, selepas solat jenazah, bagi mereka yang mengikut jenazah sehingga selesai dikebumikan akan mendapat pahala 2 qhirad. 

1 qhirad adalah bersamaan sebesar Bukit Uhud. Jika 2 qhirad sebesar 2 Bukit Uhud. Masha Allah...dah la solat jenazah di Masjid Nabawi dapat pahala 1000 kali ganda dan di Masjidil Haram dapat 100,000 kali ganda ditambah pula dengan pahala sebesar Bukit Uhud. Allah Maha Kaya dan Pemurah. 


THARIQ!!! THARIQ!!! hehehe....mesti yang dah pernah ke sini rindu perkataan ni. Mula2 tak paham....dah lama2 tu baru paham maksud perkataan ni. Perkataan ni akan disebut semasa tengah crowded macam dalam gambar atas ni. JALAN!!! JALAN!!!

Cerita kami dah nak sampai ke penghujungnya....tunggukan episod terakhir kami yer. Huhuhuhu...sedihnya. Rasa tak nak balik ke Malaysia. Nak duduk di Madinah dan Mekah hingga ke akhir hayat. Sebab di sini tak akan fikir langsung pasal kerja dan duniawi. Di sini akan sentiasa fikir nak beribadah 24jam jer. 




Monday, May 16, 2016

MENARA JAM @ MAKKAH CLOCK ROYAL TOWER

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM & ASSALAMUALAIKUM SEMUA 

UMRAH & ZIARAH (MAC 2015)
Mutawwif Us. Safri & Us. Nazmi, Muadzam Shah, Pahang

MENARA JAM @ MAKKAH CLOCK ROYAL TOWER 

Dah sampai Mekah....rugi tak masuk ke menara Zam Zam. Orang yang kaya raya jer mampu menginap di Hotel Zam Zam ni....hotel bertaraf 7 bintang gituuuu... Tak dapat tidur dalam hotel ni, dapat jalan2 dalam menara zam zam ni pun dah kira bersyukur tau :)

p/s : cerita sebelum atau selepasnya boleh click pada box sebelah kanan di bawah tajuk umrah & ziarah.

 Makkah Clock Royal Tower atau dikenali juga sebagai menara jam "raksaksa" atau dikenali juga sebagai menara Zam Zam dibina betul2 di hadapan pintu utama Masjidil Haram. Bangunan ini kedua tertinggi selepas bangunan pertama paling tinggi iaitu Burj Al Khalifa di Dubai.

Pada waktu malam, jam pada menara akan berwarna hijau dan boleh dilihat dari jarak 17km. Manakala, pada waktu siang jam akan nampak berwarna putih dan dapat dilihat dari jarak 12km. 2juta lampu LED di bawah jam dinyalakan 5 kali sehari sebagai tanda waktu solat. Lampu ini boleh dilihat sampai 28km.

Di dalam bangunan ini ada hotel bertaraf 7 bintang dan shopping complex jual barang2 mewah. Jubah mahal giler kot.....mampu tengok je lah :)


ambil gambar selepas siap buat tawaf

Kalau sesat....cari Menara Jam sebagai panduan nak balik ke hotel

Ya Allah....Rindu nak ke sana lagi. Jemputlah aku dan keluarga ku sana untuk menunaikan Umrah dan Haji. Amin....

Sebelum Zohor buat tawaf sunat dan Alahmdulillah dapat berdoa di hadapan Multazam dan solat sunat di dalam Hijr Ismail bersama suami, ibu dan adik. Lepas siap solat Zohor kami singgah di sini dulu. Rasa macam janggal pergi shopping complex pakai telekung. Hihi....

Window shopping jer......nak beli fikir banyak kali. Lebih baik beli kat kedai luar hotel lagi murah. 

Adakah menara jam ini tanda-tanda hari kiamat?

Food court.....Ya Allah....rambang mata nak makan yang mana satu. Rasa macam nak makan semuanya!!!!

Tengok la menunya....semua sedap2. Air jus buah wajib ada....yang paling special jus buah mangga dan delima dan WAJIB cuba ok. Memang sedap....rugi kalau tak cuba.

Kami beli nasi banjir ayam 1 set berharga 30 riyal lebih kurang bersamaan RM30. Kami beli satu jer sebab boleh kongsi untuk 3 orang sebab nasi banyak dan ayam besar. Pastu beli air jus delima. Ya Allah.....sedapnya....TERBAIK!!!! 

Mereka akan berikan plastik untuk lapik meja. Nampak tak plastik corak bunga merah tu? Lepas makan gulung plastik tu bersama bekas makanan dan buanglah ke dalam tong sampah yer.

Rasa macam nak makan kat sini hari2 boleh? Sebab sedap sangat!!! Ada rezeki nanti nak singgah makan kat sini lagi. In Sya Allah.

Tapaukan kebab turki untuk ma dan abah sebelum balik semula ke hotel.

Nak naik kapal tergantung tu....tapi tak bukak la plak. Huk...Huk...Huk...

Haaaa....mampu ambil gambar depan kedai jer. Nak masuk dan beli memang tidak lerrrrr. Hihihi... Gambar jual jubah mahal2 tak ingat nak ambil. Huhu.....

The next day....I cannot solat. Huk...huk...huk... So, beranikan diri jalan sorang2 dalam menara Zam Zam ni. Dapat la beli shawl dan beli sekali lagi air jus delima untuk diri sendiri, untuk ma dan adik. Seronok tengok ma minum air delima tu. Sekali sedut je dah habis. Sedap sangat la tu :)


Video ini dirakam oleh abah kite sebab tu la goyang2. Hik...Hik...Hikkk....sorry yer.

Ok....jumpa next episod plak.











Saturday, March 26, 2016

MUZIUM MASJID SUCI : MASJIDILHARAM & MASJID NABAWI - JUARA TRAVEL

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM & ASSALAMUALAIKUM SEMUA

UMRAH & ZIARAH (MAC 2015) - JUARA TRAVEL
Mutawwif Us. Safri & Us. Nazmi, Muadzam Shah, Pahang.

MUZIUM 2 MASJID SUCI IAITU MASJIDILHARAM & MASJID NABAWI 

Terdapat 3 Masjid Suci di dunia ini yang digalakkan untuk ziarah & solat di dalamnya iaitu :

 1. Masjidil Haram, Mekah (pahala 100,000 kali ganda)
2. Masjid Nabawi, Madinah (pahala 1,000 kali ganda)
3. Masjid Al-Aqsa, Palestin (500 kali ganda)

Itu belum campur lagi dengan solat jenazah yang pahalanya sebesar bukit Uhud di darabkan dengan pahalanya yang berkali ganda. Allahu Akbar!!! Ya Allah...Ya Rahman...Allah Maha Pemurah.

p/s : cerita sebelum atau selepasnya boleh click pada box sebelah kanan bawah tajuk umrah & ziarah.

 Mutawwif suruh ambil gambar no. plat bas supaya tak tersalah masuk bas nanti. Waaa....handsome la Mutawwif kami Us. Safri. Kikiki.... :)

 Muzium berkenaan 2 masjid yang suci iaitu Masjidilharam & Masjid Nabawi

 Ramai jemaah daripada luar negara pun datang ziarah muzium ini.

 Dah macam ustazah zaman dulu2 plak. Hihihi....Itulah suasana Masjidilharam sebelum ada construction yang lagi terbaru.

 Masya Allah...Masjidilharam dipenuhi dengan berjuta-juta manusia...Allahuakbar..

 Model Masjidilharam yang baru....Allahuakbar!!

 Haaa....ni apa yer? Tahu ambil gamabr jer. :)

 Ni apa plak yer? Hihihi....tahu ambil gambar jer. Ish3... Rasa macam design lampu atau tiang dalam masjid. Ye ke?

 Maqam Ibrahim....kite sorang je yang tidak berpakaian umrah sebab rahsia. Hihihi.... sebab tak boleh masuk masjid. Huwaaaa...sedih :(

 Tangga mimbar Masjidilharam.

Ini tiang lampu yang ada kat Hijr Ismail

 Hajarul Aswad

 Pintu Kaabah lama. Ma dan abah dah bersiap2 dengan pakaian umrah untuk buat umrah sunat kejap lagi. Jealous....tak dapat ikut sama buat umrah sunat :(

 Tempat tenun kain Kaabah kot....

 Nak bergambar macam ni depan Kaabah susah kan....Nah, ambil gambar kat Muzium ni. Hihi...Sedihnya tak dapat buat umrah sunat yang terakhir bersama suami tercinta. Huk...huk...huk... :(

Memandangkan abah yang paling veteren dalam family kami... So, abah la yang kena bergambar dengan Masjidilharam zaman dulu2. 

 Haaa....gapo plak ni. Adoyai....

 Quran lama yang ditulis menggunakan tangan.

 Mimbar Rasulullah S.A.W di dalam Raudhah, Masjid Nabawi.

Masjid Nabawi. Nampak kubah warna hijau tu? Itu lah Raudhah....Ya Allah, rindu nak bertemu dengan Rasulullah. Semoga ada rezeki kami untuk ke sana lagi. Amin...

 Masjid Nabawi dengan design nya yang bertanah rata dan mudah untuk ke sana.

 Bergambar anak beranak dengan telaga zam-zam

 Gambar lama-lama

 Telaga zam-zam. Doa sebelum minum air zam-zam...
Ya Allah, Kau berikan kami i) rezeki yang luas ii) ilmu yang bermanfaat iii) penawar segala penyakit.

 Ni apa? haaa....jawab2. Hihi...ambo pun dok tahu :)


 Mutawwif Us. Safri dan pembantunya yang juga merupakan pelajar di sana. Masa tu, pembantu mutawwif kami ni masih single lagi. ahaks :) Kat sini pun ada disediakan air zam-zam. Tu....kat belakang tu.

Gambar kenang-kenangan di hadapan Muzium. Uish....sungguh2 suami kite pegang banner.

Di Masjid Hudaibiyah dan juga merupakan salah satu tempat untuk miqat (niat) umrah dan mengerjakan solat sunat ihram.

 Kat luar masjid pun boleh solat.

 Pembinaan masjid ni macam tak siap ke atau memang saje buat design macam ni yek?

Keadaan bangunan sebelah masjid. Tapi pendapat saya, persekitaran di masjid ini kurang bersih dan tidak berapa selesa. Tapi kat sana tak boleh merungut yer....tempuh jer :)

Ok, bermulalah umrah sunat kami yang ketiga. Keluarga saya dapat buat umrah terakhir sebelum balik ke Malaysia tapi saya jer yang tak boleh. Takpe lah...janji yang umrah wajib dah dibuat kan. Takmo sedih2 ye Rahayu :)