curser

Sunday, December 22, 2013

KUIH CARA BERLAUK BAKAR

......assalamualaikum semua..........

hari ni saya nak kongsi resepi kuih cara berlauk bakar. 

let's check it out!!!!!



A) bahan adunan :

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan air 
  • 1/2 cawan susu segara atau santan
  • 1 biji telur
  • sedikit serbuk kunyit
  • sedikit garam
B) bahan inti :
  • daging cincang ikut suka hati nak banyak mana. lagi banyak lagi sedap (banyak dah daging yang siap dicincang jual kat supermarket)
  • sedikit minyak untuk tumis
  • sedikit air 
  • 3-4 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih 
  • 1 cm halia
  • 1 sudu kecil jintan manis
  • 1 sudu kecil jintan putih
  • 2 sudu besar cili kisar
  • sedikit serbuk kari (ikiut suka)
  • daun kari
  • sedikit gula dan garam
C) bahan hiasan :
  • cili merah dihiris
  • daun sup dihiris
  • bawang goreng (jika tak suka tak yah letak)
cara buat :
  • panaskan oven terlebih dahulu 170 C 
  • blend semua bahan A hingga sebati
  • tuang dalam loyang (sapukan majerin kat loyang agar tidak melekat) dan ketepikan seketika
  • tumbuk semua bawang merah, bawang putih, halia, jintan manis dan jintan putih
  • panaskan minyak dan tumis semua bahan yang ditumbuk tadi
  • pastu masukkan cili kisar, serbuk kari, daun kari, gula, garam dan air
  • masukkan daging dan kacau hingga masak
  • setelah bahan B siap dimasak, dengan menggunakan sudu besar, letakkan inti tersebut dalam loyang tadi sedikit demi sedikit sehingga penuh. 
  • taburkan cili, daun sup dan bawang goreng di atasnya. pastu bakar selama 1jam atau sehingga masak


tapi mak kite cakap...........kuih cara berlauk bakar yang kite buat ni "kuih pemalas" sebab kuih ni 

sebenarnya kena masak guna loyang khas. kuih cara berlauk yang "rajin" dan traditional seperti gambar kat

 bawah ni.....ni zaman mak dulu2. hehehe.....kuih yang kite buat ni zaman master chef. hehehhe...


Sunday, November 10, 2013

KEK BATIK MOIST

assalamualaikum....

biasanya kite makan kek batik tu rasa keras kan? di sini saya nak kongsi resepi kek batik tu rasa lembut dan cair di mulut bila makan. hehehehehe.....nama resepi ni.....

KEK BATIK MOIST

bahan2 :
  • 250g butter
  • 1 cawan gula
  • 4 biji telur
  • 1 cawan air
  • 10 sudu besar milo
  • 1 sudu besar nescafe (kasi ada aroma sikit :-D )
  • biskut marrie dipecahkan kepada 4 (ikut suka nak banyak mana)
cara-cara :
  • pukul butter bersama gula hingga kembang
  • pukul telur satu persatu
  • masukkan milo dan kacau sebati
  • masukkan nescafe dan kacau sebati
  • masukkan air dan kacau sebati
  • masukkan bahan yang telah diadun tadi ke dalam periuk dan masak atas dapur dengan api sederhana. sentiasa kacau hingga pekat dan macam berketul2 sikit
  • masukkan biskut marrie dan kacau rata
  • selepas siap dimasak, masukkan ke dalam bekas yang cantik dan biarkan seketika. masa masukkan kek tu, tekan-tekan sikit dengan sudu/senduk nasi agar kek mampat dan rata. kemudian, masukkan dalam peti sejuk
  • bila dah sejuk, potong dan siap untuk di ngap!!!! hmmmm.....memang moist


  • selamat mencuba......memang MOIST!!!!

Tuesday, April 30, 2013

Resepi Snek Salad a.k.a Ssambap

SNEK SALAD AYUMI'S POYO

A.K.A SSAMBAP


assalamualaikum kawan2....................
 
gara gara mengikuti game show runningman (korea game show), kite baru tahu serba sedikit berkenaan makanan korea. salah satunya SSAMBAP.....iaitu sejenis makanan nasi dan lauk diletakkan di atas salad. pastu gulung salad tu....dan makan!!! sesuai kepada mereka yg nak diet :)
 
kali ni kite nak share resepi snek salad a.k.a ssambap versi melayu. tapi sebelum tu...kite nak letak gambar running man. kikikiki.....


 

bahan :
  • salad
  • tomato (potong dadu)
  • nugget yg telah digoreng (potong dadu)
  • hotdog yg telah digoreng (potong dadu)
  • sos cili & tomato
  • mayonis
  • jus lemon, garam, lada hitam, cheese, atau apa2 perasa tuk menyedapkan lagi snek ni (ikut kreativiti masing2)

cara buat :
  • basuh daun salad sehelai2 dan toskan
  • goreng nugget dan hotdog terlebih dahulu. pastu potong bentuk dadu.
  • bersihkan tomato dan potong bentuk dadu
  • masukkan nugget, hotdog dan tomato ke dalam bekas besar.
  • masukkan mayonis, sos cili & sos tomato
  • masukkan perasa seperti perahan jus lemon ke, sos lada hitam ke, apa2 lah yg korang suka
  • gaulkan sehingga sebati
  • ambil dalam 1 sudu bahan yang telah digaul tadi ke atas daun salad.
  • gulung daun salad dan NGAP!!!!! apalagi.....makan la.....

bahan yang telah siap digaul semuanya....
 
gambar kiri tu gambar kite punye. gambar kanan tu gambar original ssambap. sepatutnya kena pakai daun salad seperti dalam gambar kanan tapi salad ni jer yang ada dalam peti sejuk. belasah je la...janji salad kan.
 
pastu gulung......pastu makan la....memang diet betul :)
 
kite rasa....snek ni juga boleh dijadikan salah satu makakan utama untuk anak2 makan sebab biasanya budak2 ni susah nak makan sayur kan. ok lah....selamat mencuba yer.

Tuesday, April 23, 2013

resepi agar agar milo oreo

AGAR AGAR MILO OREO


assalamualaikum....mari la try buat. senang, cepat dan sedap
 
 

Bahan-bahan :

agar-agar 25g
6 cawan air
12 sudu besar gula
15 sudu besar milo
1/2 tin susu cair
1 bungkus biskut oreo (buang krim dan patahkan biskut. nak letak lebih pun boleh)

NOTE : MASAK DENGAN API SEDERHANA DAN SENTIASA KACAU

pengajaran untuk diri sendiri sebab masa kite buat ni, kite lupa nak kecilkan api. pastu kite tak kacau. kite biarkan je kat atas dapur. tetiba kuah agar agar tu menjeluak. hangit sikit. dah la nak kasi keluarga mertua makan. ish3.....teruk...teruk...teruk.....tapi husband cakap sedap jer. ye ke? ke sebab nak sedapkan hati kite? huh.....

 
 basuh agar agar terlebih dahulu.
 masuk agar agar dan air dalam periuk dan masak hingga agar agar cair
 
 
sementara tunggu agar agar cair, bancuh gula dan milo dengan air panas supaya tidak berketul dan mudah larut. selepas agar agar cair, masukkan gula dan milo dalam periuk. masak sehingga sebati..
 

kemudian masukkan susu cair (terpulang la nak pakai susu cap apapun) dan masak hingga sebati dan biarkan kuah sedikit pekat. masukkan biskut oreo dalam periuk dan kacau hingga sebati


tuangkan agar agar yang sudah siap dimasak ke dalam bekas kesukaan anda dan tunggu seketika.
kemudian masukkan ke dalam peti sejuk


tadaaaaa.....inilah hasilnya. yummy!!!!! rasa milo dan oreo. memang la rasa milo dan oreo sebab dah terang2 ni agar agar milo oreo. eeee...ngok ngek :)
 
ok viewer.....selamat mencuba. kalau ada anak kecil lagi diorang sukakan...kan...kan.....
 
 

Friday, February 1, 2013

resepi kek coklat

KEK COKLAT
 
 
........... Home Made Chocolate Cake............
 
 
semalam (31.01.13) adalah hari lahir suami kite yang tersayang. so, kite buatkan kek coklat untuk si dia. huh....bersungguh2 kite buat kek ni.

ni kite nak share cara buat kek coklat. resepinya guna sukatan cawan...tak payah nak guna gram la, liter la...tu semua melecehkan bile nak sukat.

bahan2 nak buat kek coklat adalah..........
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan serbuk koko/milo
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan susu pekat manis
  • 1 cawan air kosong suam
  • 1 cawan minyak masak
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 3 biji telur
bahan untuk topping atas kek plak.....
  • 1 cawan susu pekat manis
  • 2 sudu besar serbuk coklat
  • 2 sudu besar majerin/mentega

tengok la buku resepi kite....penuh dgn percikan2 koko, berminyak sana sini. teruk3...huhu...


....jom buat sama-sama....

masukkan 2 cawan tepung gandum dalam bekas. tengok la bekas yg kite pakai tu....dah berpuluh tahun...legend & classic

masukkan 1 teh sudu soda bikarbonat, 1 cawan koko/milo, 1cawan gula. gaul hingga sebati

masukkan 3 biji telur satu persatu, 1 sudu teh esen vanilla, 1 cawan susu pekat manis. kacau la hingga sebati yer
 
masukkan 1 cawan air kosong suam, 1 cawan minyak masak. pastu mcm biasa la...kacau la sampai sebati. itu je la ayat biasa....sebati....sebati....sebati....
 
 hmmm...tak yah la korang nak menipu. confirm korang jilat makan coklat tu kan. kalau tak korang, maybe anak2 korang. hehehe...:)

adunan tadi masukkan dlm loyang. tapi sebelum tu....sapukan majerin kat loyang supaya kek tidak melekat. ikut la nak bentuk loyang camne. puas kite cari loyang bentuk love. akhirnya jumpa gak...tp leper la. tak kisah janji bentuk love yg kite nak tu ada. ye la...nak buat pun tuk hubby tersayang.

pastu masukkan dlm oven. bakar dgn suhu 160-180C selama 1jam. lupa la nak bgtahu....korang kena panaskan oven tu terlebih dahulu. dah panas baru leh masukkan kek yg nak dibakar. lepas dibakar, itulah hasilnye. cantiknyeeeee.......
 
sementara tunggu kek masak, meh kite buat topping atas kek. masukkan 1 cawan susu pekat manis, 2 sudu besar serbuk koko dan 2 sudu besar majerin/mentega dalam periuk kecil. masakkan atas dapur dgn api sederhana sehingga sebati. pastu lepas siap masak, biarkan sejuk seketika
 
ok...sapukan topping pada keseluruhan kek
 
pastu hias la kek mengikut kreativiti masing2. adoyai...spoil la strawberry tu. time kite nak snap gambar, time tu plak dia tergolek
 
alhamdulillah...finally siap gak kek kite. xde la comel mana pun sbb kite bukan chef...tp inilah hasil tangan seorang isteri untuk suami tercinta
 
SeLaMaT HaRi LaHiR aBaNg....31 Jan 2013

setiap kali kalau kite nak buat kek, mesti kite akan teringat pertanyaan anak sedara ku yg kembar. masa tu rasanya umur mereka 3-4tahun kot. siapa yg tanya pun kite x ingat...rina ke dina. ater....nama pun kembar.

anak sedara kembarku : makcik buat apa tu?
kite : makcik buat kek
anak sedara kembar ku : oooo...makcik buat kek hepi besday to u yer....

hahahahah.....bapak panjang gile dia sebut nama kek tu. akan ku kenang sampai bile2. hepinyeeee...:)
 

Thursday, January 24, 2013

perkhidmatan kanopi - muadzam shah

PERKHIDMATAN KANOPI - MUADZAM SHAH PAHANG


PERKHIDMATAN KANOPI UNTUK DISEWA,

MUADZAM SHAH PAHANG

(tema biru turquoise)

Assalamualaikum & salam sejahtera semua :-)

kami menyediakan perkhidmatan kanopi untuk macam2 function seperti kenduri kahwin, tunang, aqiqah, perasmian, dll....

peralatan kami complete dengan :
 
kanopi piramid
 
kipas + lampu
kerusi plastik + sarung kerusi
kerusi banquet + sarung kerusi
 
meja + alas meja
meja buffet + alas meja + skirting
(warna mengikut permintaan)
 
meja bulat + alas meja + table runner
(warna mengikut permintaan)
scallop
( warna mengikut permintaan)
 
hiasan makan beradab
 
meja pengantin + meja potong kek

kawasan operasi kami sekitar di Muadzam Shah dan kawasan yang berhampiran. sekiranya luar daripada kawasan Muadzam Shah, caj pengangkutan akan dikenakan.

sila hubungi :
  • En. Bakar 013 - 921 9171
  • Pn. Maimunah 013 - 980 5943


 
 
  CONTOH TEMA BIRU TURQUOISE


 
 yang ni tema biru turquoise + putih
 
 
 pasang kat desa tanjung...rumah 'ibu' & 'abah'
 
 
 desa tanjung antara customer tetap kami...thanks penduduk desa tanjung yg setia dgn perkhidmatan kami. dan terima kasih juga sbb selalu tlg kami susun kerusi meja :)
 
 

 tempat makan VIP
 

antara contoh hiasan makan beradab...biasanya kami buat simple je khas untuk sebelah pengantin lelaki (menyambut menantu) sebab kami bukanlan mak andam sbb tu sempoi jer. hehe....:)
 
 
nanti kami post gambar lagi yer....ni pun kebetulan hari ni tak keje...cuti maulidurrasul. barulah ada masa sikt nak update blog ni.