curser

Friday, February 1, 2013

resepi kek coklat

KEK COKLAT
 
 
........... Home Made Chocolate Cake............
 
 
semalam (31.01.13) adalah hari lahir suami kite yang tersayang. so, kite buatkan kek coklat untuk si dia. huh....bersungguh2 kite buat kek ni.

ni kite nak share cara buat kek coklat. resepinya guna sukatan cawan...tak payah nak guna gram la, liter la...tu semua melecehkan bile nak sukat.

bahan2 nak buat kek coklat adalah..........
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan serbuk koko/milo
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan susu pekat manis
  • 1 cawan air kosong suam
  • 1 cawan minyak masak
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 3 biji telur
bahan untuk topping atas kek plak.....
  • 1 cawan susu pekat manis
  • 2 sudu besar serbuk coklat
  • 2 sudu besar majerin/mentega

tengok la buku resepi kite....penuh dgn percikan2 koko, berminyak sana sini. teruk3...huhu...


....jom buat sama-sama....

masukkan 2 cawan tepung gandum dalam bekas. tengok la bekas yg kite pakai tu....dah berpuluh tahun...legend & classic

masukkan 1 teh sudu soda bikarbonat, 1 cawan koko/milo, 1cawan gula. gaul hingga sebati

masukkan 3 biji telur satu persatu, 1 sudu teh esen vanilla, 1 cawan susu pekat manis. kacau la hingga sebati yer
 
masukkan 1 cawan air kosong suam, 1 cawan minyak masak. pastu mcm biasa la...kacau la sampai sebati. itu je la ayat biasa....sebati....sebati....sebati....
 
 hmmm...tak yah la korang nak menipu. confirm korang jilat makan coklat tu kan. kalau tak korang, maybe anak2 korang. hehehe...:)

adunan tadi masukkan dlm loyang. tapi sebelum tu....sapukan majerin kat loyang supaya kek tidak melekat. ikut la nak bentuk loyang camne. puas kite cari loyang bentuk love. akhirnya jumpa gak...tp leper la. tak kisah janji bentuk love yg kite nak tu ada. ye la...nak buat pun tuk hubby tersayang.

pastu masukkan dlm oven. bakar dgn suhu 160-180C selama 1jam. lupa la nak bgtahu....korang kena panaskan oven tu terlebih dahulu. dah panas baru leh masukkan kek yg nak dibakar. lepas dibakar, itulah hasilnye. cantiknyeeeee.......
 
sementara tunggu kek masak, meh kite buat topping atas kek. masukkan 1 cawan susu pekat manis, 2 sudu besar serbuk koko dan 2 sudu besar majerin/mentega dalam periuk kecil. masakkan atas dapur dgn api sederhana sehingga sebati. pastu lepas siap masak, biarkan sejuk seketika
 
ok...sapukan topping pada keseluruhan kek
 
pastu hias la kek mengikut kreativiti masing2. adoyai...spoil la strawberry tu. time kite nak snap gambar, time tu plak dia tergolek
 
alhamdulillah...finally siap gak kek kite. xde la comel mana pun sbb kite bukan chef...tp inilah hasil tangan seorang isteri untuk suami tercinta
 
SeLaMaT HaRi LaHiR aBaNg....31 Jan 2013

setiap kali kalau kite nak buat kek, mesti kite akan teringat pertanyaan anak sedara ku yg kembar. masa tu rasanya umur mereka 3-4tahun kot. siapa yg tanya pun kite x ingat...rina ke dina. ater....nama pun kembar.

anak sedara kembarku : makcik buat apa tu?
kite : makcik buat kek
anak sedara kembar ku : oooo...makcik buat kek hepi besday to u yer....

hahahahah.....bapak panjang gile dia sebut nama kek tu. akan ku kenang sampai bile2. hepinyeeee...:)