curser

Saturday, September 12, 2015

KILANG AL-QURAN KING FADH MADINAH (UMRAH & ZIARAH MAC 2015) - JUARA TRAVEL

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM & ASSALAMUALAIKUM SEMUA...

UMRAH DAN ZIARAH (MAC 2015) - JUARA TRAVEL
Mutawwif - Us. Safri & Us. Nazmi, Muadzam Shah, Pahang.

KILANG PERCETAKAN AL-QURAN KING FADH, MADINAH

Hari ni nak kongsi pengalaman pergi ziarah ke Kilang Al-Quran. Haaa...bukan senang tau nak dapat masuk ke kilang percetakan Al-Quran ni.

p/s : cerita sebelum dan selepas boleh click pada belah kanan bawah tajuk PENGALAMAN UMRAH & ZIARAH yer :)

Mutawwif cakap jemaah kami kali ini sangat bertuah kerana rezeki kami dapat masuk ke kilang percetakan Al-Quran. Kebiasaannya susah sikit nak masuk kerana ada waktu-waktu tertentu boleh masuk kilang tu.

Suami saya bagitahu yang abah kami asyik pujuk Mutawwif nak masuk ke kilang tu. Mungkin sebab masa abah buat haji pada Nov 2013 abah tak berkesempatan nak ziarah ke kilang tu. Alhamdulillah...memang rezeki abah dan jemaah yang lain dapat masuk ke situ. Syukur...

Kaum Hawa tidak dibenarkan masuk ke dalam kilang tu. Hanya dibenarkan di bahagian pameran untuk membeli Al-Quran.  Huhu....sedih tak dapat join jemaah lelaki masuk ke kilang.

 cantiknya landscape kat luar bangunan kilang ni

 Rasa nak golek2 kat sini boleh? Hijau nyaaaaaaaaa....bukan senang nak nampak pemandangan hijau di bumi Madinah dan Mekah

 pintu gerbang ke apa ni....terasa seperti di syurga

bangunan ni penuh dengan tanaman pokok bunga warna warni

 hanya boleh lihat dari atas sahaja...tidak boleh turun

 beribu-ribu naskah al-quran yang dicetak

 Al-Quran ini yang berada di dalam Masjid Nabawi dan Masjidil Haram untuk memudahkan jemaah membaca Al-Quran. Haaa....kalau tak bawa Al-Quran dari rumah pun takpe sebab dalam masjid penuh dengan Al-Quran.


Video dalam kilang ini dirakam oleh ayah kite.


 terperanjat kot tengok warna hitam berjuntai tu...dah macam rupa rambut jeng jeng jeng. seram kot...

Ramai kenalan dan saudara mara kirim duit minta belikan Al-Quran dan Al-Quran itu diwaqafkan kat Masjid Nabawi & Masjidil Haram.

Tapi hanya Al-Quran yang dicetak khas daripada kilang ini atau kedai-kedai tertentu sahaja yang ada jual. Pastu mesti ada chop dan tali warna kuning/gold sahaja boleh diwaqafkan. Selain daripada itu, nanti makcik pakcik cleaner atau staff yang jaga kat Masjid akan bawa keluar daripada Masjid Nabawi dan Masijidl Haram dan dihantar ke masjid lain.

Oleh itu, anda dinasihatkan agar berhati-hati ketika membeli Al-Quran di sana untuk diwaqafkan. Jangan mudah terpedaya dengan penjual di kaki lima atau di pintu masuk dataran Masjid Nabawi walaupun dia sebut WAQAF....WAQAF...


Pihak kilang beri Al-Quran kepada setiap jemaah lelaki. Kami sangat bertuah kerana dapat Al-Quran percuma. Seronoknya...Terima Kasih Ya Allah.

Nampak tak tali warna kuning/gold tu? Haaa...Al-Quran ini sahaja dibenarkan diwaqafkan dalam Masjid Nabawi dan Masjidil Haram.

Kami kaum hawa tak dapat masuk ke kilang. So, kami jalan sekitar situ. Ada orang jual buah zuriat dan serbuk buah zuriat. Saya beli kat situ sebab murah. Mudah-mudahan ada rezeki kami menimang cahaya mata. Amin Ya Rabbal Alamin.




LADANG TAMAR / KURMA DI MADINAH - UMRAH & ZIARAH (MAC 2015) - JUARA TRAVEL

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM & ASSALAMUALAIKUM EVERYONE!!!!

UMRAH DAN ZIARAH (MAC 2015) - JUARA TRAVEL
Mutawwif - Us. Safri & Us. Nazmi, Muadzam Shah, Pahang.

LADANG TAMAR / KURMA DI MADINAH

Wehuuuu.....kali nak kongsi pengalaman pergi ziarah ke Ladang Kurma di Madinah. Asal pergi buat umrah ke haji ke....wajib beli kurma. Siap kawan dan sedara mara kirim minta tolong belikan. Kalau tak kirim pun memang nak beli jugak.

cerita sebelum atau selepasnya sila click pada box belah kanan bawah tajuk PENGALAMAN UMRAH & ZIARAH.


Nama je Ladang Kurma / Tamar tapi sebenarnya kami cuma pergi ke kedai jual2 kurma dan yang seangkatan dengannya.

Nota Tambahan : Buah kurma akan subur dengan suhu > 50C untuk menjadikan kurma itu lebih sedap. 

 Kenapa sigboard ni atas tanah? haaa....nampak tak tu nama2 kurma. Kurma yang paling bagus adalah Kurma Ajwa atau dikenali sebagai Kurma Nabi. Kurma Ajwa paling mahal tapi sangat berkualiti. Kurma Yusuf Taiyub tiada di sini yer :)

 Shopping jangan tak shopping. Harga di sini sedikit mahal jika dibandingkan di kedai luar. Terpulanglah nak beli kat sini pun boleh. Nak beli kat kedai lain pun boleh.

p/s : serbuk buah zuriat juga ada di jual di sini tapi mahal sikit lah.

 Boleh rasa kurma2 kat sini sebelum beli. Biasanya mereka akan cakap HALAL...HALAL...

Nak kongsi pengalaman la...pekerja situ kan pegang kurma pakai tangan mereka. Lepas tu kurma yang dia pegang tu dia bagi kat kite. Lepas tu kite makan la kurma tu. Rasa masin. Aaaaaa....Masa tu fikir sbb ingatkan kurma tu memang masin. Lepas tu kite cuba rasa kurma lain plak. Orang tu bagi kurma yang dia pegang. Masin jugak. Aaaaa...faham kan? Hihihi....masa tu hati kena diam yer. Jangan nak fikir yang bukan2. Huhuhu...

 Boleh beli untuk cenderahati kepada keluarga, saudara mara dan kawan2. Pelbagai jenis coklat

Hasil carian imej untuk kurma muda
Ini adalah kurma muda sebelum jadi tua dan kering. Kurma muda ni kena simpan di tempat yang sejuk. Rasanya memang sedap. 

Yang kelakarnya En. Suami kite beli banyak nak bawak balik Malaysia. Sampai Malaysia dah lunyai dan lembik. Dah jadi jus kurma. Hahahahha....habis bagasi kotor. Tu la...Si Isteri dah pesan buah tu tak boleh simpan lama2. Dah la baru je 3 hari di Madinah. Belum pergi Mekah lagi. Nak simpan buah tu lama2 mana boleh. Degil kan....Hmmm...Amboi tu!!!

Haaa...ini kawasan belakang kedai. Cantikkan? Kat sini boleh makan dan minum free. Wajib ambil gambar kat sini sebab landskap situ cantik2.

Sian....bergambar sorang2 lagi :)

Meh Kakyu temankan bergambar berdua dengan Mira yer....sian dia. Hihihi....

Bergambar lagi bersama Jemaah Travel Juara. Really miss u all. Ya Allah...ketemukan kami sekali lagi bersama mereka. Amin....

Ok...rehat jap. Nanti sambung cerita pergi Kilang Al-Quran & Jabal Uhud.

Saturday, September 5, 2015

MASJID QUBA DAN MASJID QIBLATAINI - UMRAH & ZIARAH (MAC 2015) - JUARA TRAVEL

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM & ASSALAMUALAIKUM SEMUA

UMRAH DAN ZIARAH (MAC 2015) - JUARA TRAVEL
Mutawwif - Us. Safri & Us. Nazmi, Muadzam Shah, Pahang.

ZIARAH MASJID QUBA & MASJID QIBLATAINI

Alhamdulillah dah sampai ke cerita yang semakin best di Madinah iaitu pergi ziarah!!!! Nama pakej pun umrah dan ziarah kan....

Dalam masa separuh hari jer kami dapat ziarah 4 tempat iaitu Masjid Quba, Ladang Kurma, Kilang Al-Quran dan Bukit Uhud. Tapi untuk story kali ni nak cerita pasal Masjid Quba & Masjid Qiblataini. Yang lain tu next story wokey.

cerita sebelumnya atau selepasnya boleh click pada link sebelah kanan di bawah tajuk PENGALAMAN UMRAH & ZIARAH.

 Masjid Quba adalah masjid pertama yang dibina oleh Rasulullah S.A.W apabila sampai di Madinah. Kemudian barulah Rasulullah S.A.W bina Masjid Nabawi.

Rasulullah S.A.W bersabda : "Barangsiapa yang bersuci di rumahnya, kemudian pergi ke Masjid Quba, lalu ia solat di dalam Masjid Quba, maka baginya pahala seperti pahala umrah."

Beruntungkan....belum pergi Mekah buat Umrah tapi pergi solat di Masjid Quba dah dapat pahala seperti mengerjakan Umrah. Allahu Akbar.


  Ini suasan solat di ruang wanita. Nampak tak yang pakai kain warna kuning tu? Itu salah satu cara creativity untuk group mereka agar mudah dikenali dan dicari jika sesat atau dikerumuni oleh ramai orang. Rasanya mereka dari negara timur tengah.

Ini pula ruang solat kaum lelaki. Dah sampai sini solatlah tahiyatulmasjid, dhuha dan solat sunat lain. Pahala besar tu....seperti pahala buat umrah tau. Haa...rugi tak solat kat sini.

 Ni jemaah kami....nama dia Pakcik Omar daripada Chini. Pakcik ni buat umrah sorang2 tidak ditemani oleh ahli keluarga atau saudara-maranya. Takpe pakcik....kami boleh jaga dan bantu pakcik. Pakcik Omar baik dan kelakar. Rindu la plak. Hihihihi.... :)

 Mutawwif kami Us. Nazmi dan Us. Safri. Nampak tak situ ada bumbung transparent? Boleh nampak langit. Kalau malam nampak bulan & bintang la kot.

 Masya Allah....ramainya manusia. Haaa....nak bagi tips ni. Jika nak menziarah di Madinah atau Mekah kena keluar awal2. Jangan berlengah. Jika terlewat sedikit, confirm akan bersesak dengan jemaah yang lain. Pastu pastikan anda sentiasa dalam keadaan berwudhu'.

 Berlatarbelakangkan Masjid Quba

 Bergambar kenangan bersama jemaah Juara Travel. We miss u all !!!

Eh,mana gambar saya, adik dan Ma kami? Haaa..masa ni Ma kami khusyuk sangat solat dan tak nak keluar2 dari Masjid. Mutawwif dah pesan jangan lama2 sangat. Mutawwif bagi peluang berada di masjid Quba dalam 15-20 minit.

Tapi Ma kami masih solat lagi sedangkan masa tu dah lebih 15 minit.Terpaksalah kami dua beradik pujuk Ma cepat keluar sebab Jemaah lain dah menunggu. Huk3....Pastu Ma macam ada membebel sikit la tapi kami buat2 tak dengar. Kena kuatkan iman dan hati masa Ma membebel. 
Hihihi....sabor jer lah yer :)

Ok...next destination kami ke Ladang Kurma. Kami tak singgah ke Masjid Qiblataini sebabnya kami dah solat di Masjid Quba

Inilah dia Masjid Qiblataini. Kami hanya lalu sahaja. Mutawwif cuma ceritakan serba sedikit sejarah berkenaan masjid ini. 

Masjid ini mula2 dikenali dengan nama Masjid Bani Salamah kerana masjid ini dibangunkan di atas bekas rumah Bani Salamah.

Masjid Qiblataini bermaksud masjid dengan dua kiblat.

Pada permulaan Islam, mereka solat dengan menghadap kiblat ke arah Masjidil Aqsha di Palestin. Orang kafir mencemuh Rasulullah kerana apa yang dilakukan itu mengikut tradisi nenek moyang mereka. Rasulullah berdoa kepada Allah agar arah kiblat dapat dipindahkan.

Allah pun turunkan wahyu kepada Rasulullah yang pada ketika itu sedang solat menghadap kiblat Masjidil Aqsha. Kemudian, Rasulullah meneruskan solat dengan memindahkan arah kiblat menghadap ke arah kiblat Masjidil Haram tanpa membatalkan solat. 

Haaa...sebab itulah dipanggil Masjid Qiblataini iaitu Masjid Dengan Dua Kiblat.

Hasil carian imej untuk masjid qiblataini
Ini ruang solat dalam Masjid Qiblataini. Gambar ni kami ambil dari Mr. Google. Hihi....sebab kami tak dapat masuk ke sini :(
 Ini hospital di Madinah



Ini pula stesen minyak di Madinah
Dah habis dah story untuk ini. Next, kita pergi ziarah ke Ladang Kurma, Kilang Al-Quran dan Jabal Uhud. Ok bai....