curser

Saturday, October 17, 2015

PAHALA SOLAT JENAZAH SEBESAR JABAL / BUKIT UHUD (UMRAH & ZIARAH MAC 2015) - JUARA TRAVEL

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM & ASSALAMUALAIKUM SEMUA....

UMRAH DAN ZIARAH (MAC 2015) - JUARA TRAVEL
Mutawwif - Us. Safri & Us. Nazmi, Muadzam Shah, Pahang.


JABAL / BUKIT UHUD BUKIT DI SYURGA

Antara tempat ziarah yang wajib pergi adalah ziarah ke Jabal / Bukit Uhud. Banyak sejarah dan peristiwa penting berlaku di sini.

P/S : untuk cerita selepas dan sebelumnya boleh click pada box sebelah kanan di bawah tajuk umrah dan ziarah yer....TQ

Jabal Uhud adalah bukit yang dijanjikan di syurga. Jika ingin melihat bukit di syurga, maka ziarahlah bukit Uhud. Jabal Uhud sangat besar dan boleh dilihat terus daripada Masjid Nabawi.

Haa...nampak tak bukit kat belakang sekali tu....yang kabur sikit tu. Kalau tengok secara live memang boleh nampak Bukit Uhud daripada Masjid Nabawi.

Di sinilah berlakunya peperangan Uhud selepas peperangan Badar. Kaum kafir musyrikin kalah semasa peperangan Badar dan mereka ingin membalas dendam dan sebab itulah wujudnya peperangan Uhud. 

Semasa peperangan Uhud, pada mulanya kaum Muslimin hampir kalah kerana telah ingkar kepada arahan Rasulullah. Kemudian, mereka ikut semula arahan Rasulullah dan pertahanan kaum Muslimin kembali terkawal.

Selain daripada sejarah peperangan Uhud, Jabal Uhud juga ada keistimewaannya. Haa...nak tahu apa yang istimewa sangat tu...moh ler baca lagi kat bawah ni.

Untuk makluman semua....barangsiapa solat di Masjid Nabawi akan mendapat pahala 1000 kali ganda dan siapa solat di Masjidil Haram akan mendapat pahala sebanyak 100,000 kali ganda. Ok...apa kena mengena dengan Jabal Uhud plak...?

Inilah kaitannya....barangsiapa solat jenazah akan mendapat pahala 1 qhirad. Kemudian, selepas solat jenazah bagi mereka yang mengikut jenazah sehingga selesai dikebumikan akan mendapat 2 qhirad.

1 qhirad adalah bersamaan sebesar Bukit Uhud. Jika 2 qhirad sebesar 2 bukit Uhud. Masha Allah....dah la solat jenazah di Masjid Nabawi dapat pahala 1000 atau Masjidil Haram dapat 100,000 kali ganda ditambah pula dengan pahala sebesar Bukit Uhud.

Cuba lihat Jabal Uhud tu...besar kan. So, boleh lah bayangkan besarnya pahala yang diperolehi jika solat jenazah. Allah Maha Kaya & Pemurah (Ar-Rahman)

Tak susah pun nak kumpul pahala di Masjid Nabawi & Masjidil Haram kerana setiap hari dan setiap waktu selepas solat mesti ada solat jenazah.

Bayangkan seandainya kita solat jenazah di Masjid Nabawi....
1 kali selepas siap solat fardhu 5 kali x 1000 pahala x 1 qhirad x hari. Berjuta-juta lemon pahala tau. Belum tambah lagi pahala kat Masjidil Haram. Di sana setiap waktu ada jer solat jenazah.

Kalau kat Malaysia ni ntah berapa kali la solat jenazah dalam setahun. Ntah-ntah takde langsung solat jenazah dalam setahun tu. Mudahnya buat pahala berlipat ganda di Masjid Nabawi & Masjidil Haram. Terima Kasih Ya Allah atas ganjaran yang diberikan.

Tengok abah kami tu....susah betul nak amik gambar. Bukan nak pandang camera....boleh berjalan plak. Huhu....sabor jelah yer :)

 Di sini pun ada ramai peniaga jual macam-macam....ada jual kurma, tasbih, dll.

 Nak lebih faham sejarah peperangan Uhud silalah baca kat belakang tu. Muahaahahaha....

Dah tengahari dan cuaca dah start panas. Bawalah sun glass supaya selesa perjalanan ketika ziarah.

 Antara tempat wajib ambil gambar bagi para jemaah. Kami tak naik pun bukit tu....Cukup sekadar nampak bukit tu untuk kenangan kami suami isteri :)

Bersama jemaah group kami

Yang paling menyerlah dalam gambar tu....Hakim. Dia yang paling RARE. hahaha... Hakim...Hakim...Dia datang bersama atuknya. Jauh tau...daripada Sabah. Rindu sama mereka semua.

Alhamdulillah....siaplah cerita kami untuk ziarah di Madinah. Lepas ni kami cerita lebih detail lagi berkenaan Masjid Nabawi & Raudhah. Yezaaaa....itu yang dinanti-nantikan !!!!

Jumpa lagi di next story yaaa :) 




No comments:

Post a Comment