curser

Friday, November 20, 2015

MASJID NABAWI MASJID KEDUA PALING SUCI (UMRAH & ZIARAH MAC 2015) - JUARA TRAVEL

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM & ASSALAMUALAIKUM  BAKAL AHLI SYURGA

UMRAH DAN ZIARAH (MAC 2015) - JUARA TRAVEL
Mutawwif - Us. Safri & Us. Nazmi, Muadzam Shah, Pahang.


MASJID NABAWI MASJID KEDUA SUCI 

Alhamdulillah....akhirnya kami dapat kongsikan ilmu, pengalaman dan kenangan kami sekeluarga untuk sahabat di luar sana sepanjang kami berada di Masjid Nabawi. 

p/s : untuk cerita sebelum atau selepasnya boleh click pada box sebelah kanan di bawah tajuk umrah & ziarah yer....TQ

Boleh baca tapi tak faham. Faham perkataan Masjidil Haram dan Masjid Nabawi jer. Hihi...

Masjid Nabawi adalah Masjid ke-2 paling suci dalam agama Islam.  Masjid pertama yang paling suci adalah Masjidil Haram di Mekah dan Masjid paling suci no. 3 adalah Masjid Al-Aqsa di Palestin.

Masjid Nabawi adalah masjid ke-2 yang dibina sendiri oleh Rasullullah S.A.W. Masjid pertama yang dibina oleh Rasulullah S.A.W adalah Masjid Quba. 

Masjid Quba saya dah ceritakan sebelum ini dan boleh click pada box di sebelah kanan di atas tu yer. Sweetnya adik kite Nur Amirah....pinky & peach gituwww :)

Pada awal-awal masjid ini dibina ianya terletak disebelahan rumah Rasulullah. Dan Maqam Rasulullah juga terdapat di dalam masjid ini. Ya Allah....terasa dekat sungguh dengan Rasulullah.

Bergambar bersama roommate kami...Makcik Lin, Pakcik Rashid dan anak lelakinya. Masa ni berjalan bersama-sama untuk lihat Masjid Nabawi dan dibimbing oleh Mutawwif tak berlesen iaitu abah kami. Hahaha....semangat abah terangkan pasal Masjid Nabawi kat kami.

Luaskan kat sini...boleh duduk dan rehat dengan family sepanjang masa daripada pagi hingga ke tengah malam dan hinggalah pagi esoknya. Jangan takut-takut nak duduk kat lantai ni sebab lantai ini sentiasa dibersihkan. Nak naik benda tu...macam best jer  !!!

 Sangat digalakkan banyak beribadat di Masjid daripada duduk di hotel. Boleh beriktikaf, membaca Al-Quran dan berzikir kerana mendapat pahala. Kalau dah penat...boleh tidur di dalam masjid pun dapat pahala tau. Mudahnya mengumpul pahala di sini. Allah Maha Pemurah.

Nampak tak pintu kat belakang tu? Itulah pintu Babul Salam. Pintu ini hanya dibenarkan jemaah lelaki sahaja. Jemaah wanita dilarang masuk melalui pintu ini. 


 Ini pula pintu dibahagian wanita. Kat pintu ini akan ada 'polis' berjubah hitam jaga depan pintu. Mereka akan pastikan camera tidak boleh dibawa masuk. Manakala handphone dibenarkan bawa masuk. Respect la dengan polis2 wanita ni. Walaupun ramai giler jemaah masuk pintu masjid tapi mereka terror check setiap jemaah yang masuk. Garang jugak mereka ni.

 Ini pula suasana di dalam Masjid Nabawi.

 Banyak kerusi yang disediakan kepada mereka yang sakit kaki dan perlu solat secara duduk. Nak sedeqah pun boleh. Boleh beli kerusi ni kat kedai lepas tu bawa masuk ke masjid ni untuk diwaqafkan. Banyak pahala tau sebab terlalu ramai orang solat guna kerusi terutama warga tua dan golongan obesiti.

Itu pula adalah aircond / blower untuk pastikan masjid sejuk. Dan disitu juga ada Al-Quran.

Yang ini pula adalah tong air zam-zam. Boleh minum sesuka hati banyak mana pun. Perasan tak tong yang ada tulisan biru tu? Yang ada tulisan biru air zam-zam suam dan yang tiada tulisan biru tu air zam-zam sejuk. 

Digalakkan anda membawa botol air kecil supaya boleh 'tapau' air zam-zam buat bekalan jika haus atau untuk ambil wudhu apabila emergency. Tapi....jangan bawa botol air besar confirm kena rampas dengan polis tadi. Bawa botol air kecil dan banyak-banyak tak akan kena rampas. Haaa...faham tak?


Cara minum ambil cawan yang terlangkup. Lepas minum letak di bahagian sebelahnya tapi cawan tu jangan diterlangkupkan. Itu menunjukkan cawan telah diguna orang.


 Beli....beli...shopping...shopping....jubah, kurma, tasbih, minyak wangi, al-quran, inai, kayu sugi, coklat, gula-gula, sarung kaki dan banyak lagi.

Mereka jual atas lantai atau meja mudah lipat. Kalau polis datang serbu mereka boleh cabut lari dengan cepat. Paling best shopping pashmina / selendang cantik dan murah sangat. Rambang mata...

Comel budak kecil ni. Insya Allah ada rezeki anak boleh bawa ke sini....

sambung next episode wokey :)




No comments:

Post a Comment